Reidar Bergli forteller 23.08.2022

Reidar Bergli forteller 23.08.2022

Publisert av Per Bjørn Lotherington den 23.08.22. Oppdatert 05.12.22.

De fleste historiene er selvopplevde gjennom Reidar Berglis 89-årige liv. Han har alltid bodd i Søndre og hatt mange jobber som har invitert til kontakt med folk. Når det kombineres med god hukommelse, god fortellerevne og stor glede av å fortelle, blir tilhørerne lett ført til andre tider og opplevelser som er nesten ufattelige for oss i dag.
– Jeg har lite skolegang, og har jobba bestandig, forteller han.
Fra en av historiene i Varingen kan vi gi noen stikkord: Om hvordan Bergli som ung torgselger, ble invitert til å hilse på den store kunstneren Henrik Sørensen. Men det var først da han så et avisbilde av Sørensen som hilste på Kongen, at han forsto hvem det var!

Senere i ungdommen:
–­ Vil du slåss? ble han spurt en gang i tenåra da han var på vei ned mot Grorud med broren og de møtte den beryktede Grorud-gjengen.
­– Nei, vil du? svarte Reidar, og slik startet et langt vennskap uten at et hårstrå var rørt hos noen av dem.
­– Jeg var regnet som sterk, men likte ikke å slåss. Det så jeg ingen mening, i forteller han i dag.
I 15–16 åra var han billettør på bussen. Det var vanlig i mange år etter andre verdenskrig. Han sørget for at alle hadde kjøpt billett. Men da sjåføren en vinterdag ikke kom av flekken fra snuplassen på Markerud, var det billettøren, uten førerkort, som satte seg bak rattet, og lirket bussen fram. Sånt gikk an den gangen, det er utrolig. Og sånne historier er det Bergli har å fortelle. Knapt så vi yngre kan tro det er sant!